Volgens hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger, die bij de presentatie van het rapport aanwezig was, is het besluit om de eurozone tot een fiscale unie om te vormen een beslissende stap richting een geharmoniseerd economisch bestuur. ,,Het is daarbij wel essentieel dat er een preventiesysteem onder toezicht van de Europese Commissie komt, waardoor bij landen kan worden ingegrepen voordat het echt fout gaat.”

Ernst & Young verwacht dat met een voortvarende implementatie van het akkoord de economie in de eurozone zich in 2012 stabiliseert. ,,Bovendien blijft er een prikkel uitgaan van de opkomende markten, die naar verwachting de groei gaan aanjagen, waardoor de groei in de eurozone in 2014/2015 weer rond de 2 procent uitkomt”, aldus bestuursvoorzitter van Ernst & Young Nederland, Pieter Jongstra.

Opmerkelijk

Eijffinger noemt het verder opmerkelijk dat de economische groei in Nederland al sinds 2010 sterk achterblijft bij die in de ons omringende landen. Ook de komende jaren zet deze trend zich volgens Ernst & Young door. ,,Eigenlijk hebben we nooit een verschil gehad groter dan 0,2 procentpunt met bijvoorbeeld België. Dat de groei in Nederland nu structureel achterblijft, komt door de woningmarkt. Die ligt compleet op zijn gat, wat heel slecht is voor de private consumptie. Heel veel sectoren, van bouwmarkten tot de meubelboulevards, zijn afhankelijk van de woningmarkt.”

Het kabinet zal daarom zijn woningmarktbeleid moeten veranderen, aldus Eijffinger. ,,Ik ga hier geen politieke uitspraken doen, maar het is duidelijk dat het systeem van hypotheekrenteaftrek aangepast moet worden. En dat zal ook wel gebeuren.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl